Afantou - Rhodos

Afantou
'Afantou-Bay in Greece' - Rhodos
'Afantou-Bay in Greece' Harald Lueder / Shutterstock

Afandou är en av de äldsta byarna på Rhodos och idealisk för den som söker harmoni på semestern. Byn är belägen i dalen mellan tre stora kullar där den var osynlig från havet och därmed skyddad från forntida piraters plundringståg ('afando' är grekiska för 'osynlig'). Längs stranden i byn sträcker sig en modern golfbana (18 hål) som ska vara en av Greklands bästa. Banan är designad av den berömda arkitekten Donald Harradine, som har ritat flera andra golfbanor runtom i Europa. I Afandou bokstavligen kryllar det av monument och antika gravar. Här ligger även Jungfru Maria-kyrkan och Jungfru Katholikis kyrka med vackra väggmålningar från 1600-talet. Om du råkar besöka Afandou i augusti har du möjlighet att uppleva kyrkans högtidsfirande.

Afandou är berömd för sin långa välskötta stenstrand (fem kilometer) och sitt kristallklara vatten - här finns det ingen anledning att trängas bland handdukarna, för det finns plats så det räcker åt alla! Passa på att vindsurfa eller ta en tur med trampbåt när du är här. I ena änden av Afandous strand tar en annan strand vid, Traganou, och öster om denna finns det grottor för den äventyrlystna att upptäcka. Cirka sju kilometer från Traganou ligger 'de sju källorna' i grönskan bland pinjeträden. Ta en promenad runt sjön och dess källor, men glöm inte att ta med en jacka, för här är temperaturen något lägre.

Afandou (Afantou) beach, Rhodes island, Greece
'Afandou (Afantou) beach, Rhodes island, Greece' - Yiorgos GR / Shutterstock

Är du ute efter att roa dig ska du besöka Afandous stadskärna som alltid sprudlar av liv. Här väntar en uppsjö av restauranger (beställ Pitaroudia-köttbullar med kikärter!), kaféer, barer och butiker. Klä dig i något bekvämt och njut av sorlet! Glöm inte att besöka mattmarknaden, där kan du köpa handknutna mattor i alla möjliga färger - kanske hittar du en som faller dig i smaken? Enligt byborna ska visst några av mattorna vara magiska. Vem vet?

ATT GÖRA: Åk med på en tur med det lilla tåget som utgår från torget i Afandou, och njut av utsikten över den vidsträckta stranden.

ATT UNDVIKA: Bada ska du såklart göra när du är i Afandou, men var uppmärksam på att vattnet snabbt kan växla från grunt till djupt.
Hotell och lägenheter i Afantou