Ialisos - Rhodos

Ialisos
'View of Trianta, Filerimos, Rhodes, Greece' - Rhodos
'View of Trianta, Filerimos, Rhodes, Greece' BMJ / Shutterstock

Ialisos (Trianta) var en gång i tiden en ort dit Rhodos välbeställda invånare sökte sig, och kännetecknas därför idag av hus och stora herrgårdar i nyantik stil med palmer i trädgårdarna. Ialisos är den största byn på Rhodos. Stranden sträcker sig tio kilometer och är en av de blåsigaste på öns västra sida. Vattnet här lämpar sig utmärkt till sol och bad, och i mitten av stranden finns en fin lekplats. Om du gillar att vindsurfa har du kommit rätt, för förhållandena i Ialisos är precis som på Hawaii! Ialisos ligger på den nordvästra sidan av ön, åtta kilometer från staden Rhodos. Här finns flera förstklassiga hotell och två moderna konferenscentra där det anordnas internationella sammankomster.

Sevärdheter

Värda att besöka i Ialisos är Jungfru Maria-kyrkan, Sankt Nicholas-kyrkan och Zoodohou Pigis-kyrkan. Även den underjordiska bysantinska Sankt Göran-kyrkan är spännande att besöka, inte minst för sina fantastiska freskomålningar från 1400-talet. På Filerimoberget kan du beundra de ståtliga påfåglarna - och kanske till och med promenera en stund vid deras sida. Berget är även säte för riddarklostret som kröns av ett gigantiskt krucifix. Sist men inte minns kan du vandra uppför Calvarytrappan (134 trappsteg) som omges av avbildningar av Jesu lidande och död.

Ialisosområdet är av arkeologiskt intresse eftersom det har bebotts sedan förhistoriska tider. I byn Trianta har man hittat efterlämningar av en minoisk boplats, och i kullarna i trakten har mykenska gravar återfunnits. En av öns tre stora antika städer, forntida Ialysos, är ett riktigt akropolis för antika monument, arvet efter bysantinerna och riddarnas tid. Ruinerna av Atena Polias-borgen är definitivt sevärda. De karaktäristiska stenristningarna på västra sidan av borgen tros ha varit en förvaringsplats eller plats för dyrkan.

Nöjen

Om du vill koppla av på kvällen kan du göra det på ett av de många kaféerna eller restaurangerna längs kusten. Det finns även souvenirbutiker och butiker med märkesvaror att botanisera bland.

ATT GÖRA: Fira högtiden 'Ialisia' som äger rum mellan augusti och september. På programmet står traditionell grekisk musik och dans, och olika konst- och bokutställningar.

ATT UNDVIKA: Undvik de överfulla stränderna.
Hotell och lägenheter i Ialisos