Kolossen på Rhodos – ett av världens sju underverk

Kolossen
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' - Rhodos
'Statues of deers in harbor of Rhodes city, Rhodes island, Greece' eans / Shutterstock

Kolossen på Rhodos tillhör ett av antikens sju underverk och restes på 200-talet f.Kr. Denna gigantiska staty var tillägnad Rhodos beskyddare - solguden - och byggdes av skulptören Chares av Lindos, en lärling till den berömda grekiska skulptören Lysippos. Det tog tolv år att färdigställa statyn.

Det sägs att statyns huvud kunde skådas av fartygen långt utanför Rhodos hamn, men trots att Kolossen betraktades som ett konstnärligt mästerverk finns det inga exakta uppgifter om dess form och placering. Statyn antas ha varit mellan 27 och 31 meter hög, och ska ha föreställt solguden med solstrålar runt huvudet och en fackla i handen där han stod vid hamnens inlopp medan skeppen passerade kring hans fötter.

Enligt grekisk mytologi är Rhodos solgudens ö. När den grekiska flottan försökte invadera ön år 304 f.Kr. uppbådade invånarna ett så starkt motstånd att den grekiska generalen tvingades kapitulera och ge upp sin flotta. Av vapnen och skeppen som de hade lagt beslag på reste Rhodos invånare en enorm solstaty till ära för guden som skyddat dem från grekernas invasion.

Till följd av en kraftig jordbävning 66 år senare (226 f.Kr.) kollapsade statyn. Historiska källor gör gällande att den kapades vid knäna i skalvet och föll till marken. Oraklet på ön lär ha uppmanat invånarna att inte flytta på statyn, som därför låg kvar på samma plats ända till år 653 e.Kr, då en grupp arabiska pirater flyttade på den.

Än idag vet ingen exakt var statyn stod, eller hur den såg ut. Gåtan fortsätter att förbrylla, men många menar att statyn måste ha stått i Lindos, som var Rhodos största hamn. Troligtvis stod statyn inne i staden och blickade ut över hamnen. Större delen av kunskapen vi har om Kolossen på Rhodos kommer från källor från tiden då den restes.