Information om Rhodos

Information
 - Rhodos
Δημήτρης Ασιθιανάκης

Många tonåringar i Grekland minns med värme hur de brukade åka till Rhodos när skollovet började för att inviga sin ledighet. Även den äldsta av lokalbefolkningen har kära semesterminnen av denna kosmopolitiska ö. Faktum är att på 'Riddarnas ö' finns det någonting för alla! Rhodos är den största i ögruppen Tolvöarna och ligger vid Greklands sydöstra spets. Ön är 1 398 kvadratkilometer stor, varav 220 kilometer är stränder. Invånarna uppgår till 115 290 (2011 års folkräkning). Ön är döpt efter rododendronblomman.

När du har gått iland i hamnen i Rhodos väntar en spännande resa. Besök Mandraki och ta en promenad bland de imponerande Italienska husen. Gör en anhalt i Rodiniparken, och upplev den magnifika utsikten över Ixiabukten innan du gör en tidsresa bakåt på stadens akropolis. Insup medeltidsmiljön i Rhodos centrum och känn dig som en riddare när du strosar på de mysiga gatorna. Fortsätt till Ialyssos, och skåda den vackra utsikten över bukten. Koppla av i grönskan i byarna Maritsa och Mandrikio, och låt dig imponeras av Lindos och den sagolika fjärilsdalen. Simma i havet och sola på den oändligt långa stranden i Afandou. Glöm inte att stanna till i den pittoreska byn Archaggelos. I Kallithea och Faliraki väntar kristallklart vatten, och liv och rörelse ända in på småtimmarna!

Prova öns traditionella matvaror, som flingor, frukt, oliver, olivolja, vin och tobak. Solskenet och klimatet på Rhodos är idealiskt för framställningen av utsökta viner. Flera regioner har tilldelats så kallad 'Benämning av högre kvalitet'. Det finns två marknader i Rhodos - en i gamla stan, och en annan i den nyare delen av orten. På De judiska martyrernas torg och Frihetstorget står konstnärer som målar porträtt av den som vill. Marknaden i den nyare delen av staden stänger ganska tidigt, men nattlivet i Rhodos är å andra sidan vida berömt.

De flesta av nattklubbarna ligger i den nya delen av staden, mellan hotell Roses och Ialisos. Det finns även nationsspecifika barer dit turister från samma land söker sig för att roa sig. På boendefronten finns det flera alternativ att välja bland - allt från enklare rum med hyfsad service till fullt utrustade femstjärniga lyxhotell.

Användbara telefonnummer:

Myndigheter: 22413/61200
Polis: 22410/23849 & 22410/44140 (Turistavdelningen: 22410/27423)
Sjukhus: 22410/80000
Hamnen: 22410/22220 & 22410/28888.